Ενας φρέσκος και ενδιαφέρων ερμηνευτής,
βαθύς και ευαίσθητος στα λυρικά σημεία και
στα δεξιοτεχνικά με ύψιστη μαεστρία και απόλυτο έλεγχο!
Απόλαυση για τον ακροατή!
— Julius Berger
 

Βιογραφικο

Καριερα

Ο Μιχάλης Χόιπελ είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες μουσικούς της νέας γενιάς. Η δυναμικές του ερμηνείες και η δημιουργική του προσέγγιση της μουσικής τον έχουν οδηγήσει σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών σε ολόκληρο τον κόσμο όπως την Elbphilharmonie και τη Laeiszhalle στο Αμβούργο, το Konzerthaus του Βερολίνου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, το Cuvillés Theater στο Μόναχο, το Shanghai Concert Hall στην Κίνα και το Caroline H. Hume Concert Hall στo Σαν Φρανσισκο των ΗΠΑ.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Εθνική Ορχήστρα της Λευκορωσίας, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα του πανεπιστημίου μουσικής του Αμβούργου και του Ανοβέρου, την Sinfonieta του δήμου Χανίων και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και μαέστρους όπως τους Ernst Kovacic, Karl-Heinz Steffens, Eiji Oue, Αλέξανδρο Μυράτ, Μύρων Μιχαηλίδη, Martin Brauss, René Gulikers κ.α.

Από το 2007 καλείται συχνά να εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ μουσικής όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Klub Katarakt φεστιβάλ για πειραματική μουσική στο Αμβούργο, το Schleswig Holstein Music Festival, το Aegean Arts Festival, το Mendelssohn Festival Hamburg, το Aegina Music Festival και σειρές συναυλιών σε όλο τον κόσμο, όπως τις “FULL” του UC Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive στο Σαν Φρανσίσκο και “Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού” της Στέγης Γραμματων και Τεχνών στην Αθήνα. Το 2009 έλαβε πρόσκληση από τον ΟΗΕ να παρουσιάσει ένα σόλο πρόγραμμα με το όνομα "The planet’s deep expectations” στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη (COP 15).

Συμμετέχει συχνά σε σχήματα μουσικής δωματίου δίπλα σε διακεκριμένους ερμηνευτές όπως τους Jakob Koranyi, Tilmann Wick, Christoph Schickedanz, Δανάη Παπαματθαίου-Ματσκε, Κωσταντίνος Δεστούνης, Γιάννης Γεωργιάδης, Απόστολος Παληός, Νεφέλη Μούσουρα, Asya Fateyeva και Mario Häring. Η εμπειρία του στη μουσική δωματίου οδήγησε στο να επιλεχθεί από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου να συμμετάσχει σε ένα μουσικό πρόγραμμα της Γερμανικής κυβέρνησης, με εμφανίσεις στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη το ακαδημαϊκό έτοσ 2017/18. Οι μουσικές του ερμηνείες έχουν λάβει συχνά την επιδοκιμασία του τύπου.


Δημιουργικα Προτζεκτ

Στην προσπάθειά του να μοιραστεί τις μουσικές του εμπειρίες με το κοινό, έχει δημιουργήσει πολλές καινοτόμες μουσικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες έξω από το χώρο της μουσικής, όπως χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς και εικαστικούς. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τις παραστάσεις “Das Geschenk von Un” (2014, μαζί με τον συνθέτη Αντώνη Αδαμόπουλο και τη γλύπτρια Margot Zweers), “Αναφορά στον Γκρέκο” (2014), “Blank 8” and “1Blank2” (2015 Με την χορογράφο και χορέυτρια Αγγελική Τρομπούκη), “Improptica I” (2016 με το Ensemble Volans), “Between+Betwixt” (2016 με την εικαστικό Ανθούλα Μπουρνά), “ZigBang” (2017 με το Ensemble Volans) και το “Sisyphos Project” (2018 με τη συνθέτρια Shiwen Wang, τη χορογράφο και χορεύτρια Charlotte Virgile και το Ensemble Volans), καθώς και η δουλειά του στις παραγωγές “Reich des Todes” και “Kindeswohl” (με τη σκηνοθέτιδα Karin Beier και το συνθέτη Jörg Gollasch στο εθνικό θέατρο της Γερμανίας την καλλιτεχνική σεζόν 2020-21).

Το καινοτόμο πνεύμα του έχει βραβευθεί με την υποτροφία Masefield από το Ίδρυμα Alfred Toepfer το 2014 και την κατάταξή του στο Future of Orchestral Culture Fellowship το 2017/18. Το 2014 ξεκίνησε την σειρά συναυλιών “Μουσική Λειτουργεία” που λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο το Δεκέμβρη στην Καθολική Εκκλησία των Χανίων και στην οποία ερμηνεύει ποικίλα έργα για σόλο βιολοντσέλο και συνεργάζεται με άλλους μουσικούς.

Αποβλέποντας σε μια πιο άμεση επαφή με ενα ευρύτερο κοινό, γράφει άρθρα για τη μουσική και κάνει παρουσιάσεις και ομιλίες για παιδιά και ενήλικες. Το 2016 ερμήνευσε το πρελούδιο της 6ης σουίτας και έδωσε μία ομιλία για τη δύναμη της μουσικής να αλλάζει τους ανθρώπους και τις κοινωνικές δομές στο TEDxAcademy.


Εκπαιδευση

Γεννημένος το 1988 στην Αθήνα, ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση σε ηλικία 5 ετών μαθαίνοντας φλογέρα και πιάνο καθώς και παρακολουθώντας το σύστημα Ορφ. Στα 8 του έλαβε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου από την Όλγα Μπακμανίδη και συνέχισε στο ωδείο Αθηνών και αργότερα στο Σύγχρονο ωδείο της Αθήνας με καθηγητή τον Renato Ripo, όπου και πήρε το 2006 το δίπλωμα βιολοντσέλου με βαθμό παμψηφεί Άριστα, Α’ Βραβείο και το χρυσό μετάλλιο του Ωδείου. Από το 2006 έως το 2011 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Μουσικής και θεάτρου του Ανοβέρου με τον διακεκριμένο καθηγητή Tilmann Wick, από όπου έλαβε το δίπλωμα του με το βαθμό Άριστα στο βιολοντσέλο. Μετά από επιτυχείς εξετάσεις, τον Ιούνιο του 2011, εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου όπου ολοκλήρωσε το Σεπτέμβριο του 2013 τις σπουδές του για Master στην τάξη του διεθνούς φήμης βιολοντσελίστα Arto Noras. Κατα τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε εκτενή εκπαίδευση και στη μουσική δωματίου με καθηγητές όπως ο Karl-Heinz Kämmerling, το κουαρτέτο εγχόρδων Szymanowski, η Tatjana Masurenko, το κουαρτέτο εγχόρδων Talich, ο Lars Vogt και ο Niklas Schmidt.

Παράλληλα λαμβάνει, από τα 14 του, ενεργά μέρος σε διεθνή σεμινάρια, όπως το Forum Artium (Norddeutsches Studienzentrum für musische Bildung) στο Osnabrück, το Schleswig Holstein Music Festival στη Lübeck, το Euro Arts Music Festival στη Λειψία, το Kronberg Academy, το MusicAlp Festival στη Γαλλία, το International Mendelssohn Summerschool Festival στο Αμβούργο κ.α., δίνοντας συναυλίες και λαμβάνοντας μαθήματα από διάσημους καθηγητές όπως τους David Geringas, Bernard Greenhouse, Julius Berger, Jens Peter Maintz, Anner Bylsma, Wolfgang Emanuel Schmidt, Bernard Gmelin, Gerhard Darmstadt κ.α.

Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς αποσπώντας Βραβεία όπως το Ά βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής το 2003 και 2005, το Ά βραβείο στο διαγωνισμό Masefield το 2013 και το 3ο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό Μότσαρτ 2014. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση για το φοιτητικό έτος 2012/13, του Ιδρύματος Alfred Toepfer το 2014 και του Πανεπιστημίου Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου το 2017/18.

Πλέον διδάσκει ο ίδιος βιολοντσέλο στο Αμβούργο και σε σεμινάρια στην Ευρώπη.


Συγχρονη Μουσικη

Προσπαθώντας πάντα να διευρύνει της εκφραστικές δυνατότητες του και τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες έχει αποκτίσει εμπειρίες σε πολλά είδη μουσικής, όπως η παραδοσιακή μουσική και ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός. Ενώ οι ερμηνείες του στην κλασσική μουσική εχουν λάβει την προσοχή και επιδοκιμασία του κοινού και των κριτικών, παράλληλα, η προσήλωσή του στη μελέτη και ερμηνεία της σύγχρονης μουσικής έχει εμπνεύσει πολλούς συνθέτες να του γράψουν και να του αφιερώσουν έργα. Αυτά περιλαμβάνουν την “Κρητική Σουίτα” και την “Αιμωδία” της Έφης Μαρκουλάκη, τον “Έβενο” για βιολοντσέλο και φλάουτο του Κωσταντίνου Δ. Κακαβελάκη, το “Die verlorene Stadt von Sisyphos” και “Schwebende Bam Maske for cello and guzheng” της Shiwen Wang, το “Unknown Destination for cello and guitar” του Ιωάννη Παπαδόπουλου, το κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα „Sombrío Nostálgico“ του Martin Donoso Vera και άλλα έργα.

Το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη μουσική τον οδήγησε το 2015 να δημιουργήσει, μαζί με τον κρουστό Φάνη Γκιολέ, το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ensemble Volans στο Αμβούργο για το οποίο επιτελεί τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Δημοσιευσεις

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τον τίτλο “Afierossis”, για την οποία ηχογράδησε έργα για σόλο βιολοντσέλο του 20ου και 21ου αιώνα κυκλοφόρησε από την εταιρία ARS Produktion και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο. Ο δίσκος επιλέχθει από το ίδρυμα Violoncello Foundation USA ως μία από τις 5 καλύτερες ηχογραφήσεις για βιολοντσέλο του έτους 2017. Το 2021 σε συνεργασία με τον πιανίστα Mario Häring και τη δισκογραφική εταιρία Genuin classics δημοσίευσε το δεύτερο δίσκο του “Continuum”, στον οποίο παρουσίασε έργα με επιρροές από το μπαρόκ.


Παίζει σε ένα βιολοντσέλο κατασκευασμένο το 1723 από τον David Tecchler στη Ρώμη.